Γλυφάδα, έπαυλη τεράστιας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας

Ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο, που παρατηρεί ερειπωμένο δεκαετίες κάθε περαστικός και πιθανότατα συνδέεται άμεσα με την ίδια την ιστορία της δημιουργίας της Γλυφάδας. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Meropis 10 street & Posidonos, Glyfada, beside the hotel Emmantina. One of the first and most important architecturally and historically luxury mansions, that were built after 1920's, between Alimou avenue and Voula suburb. Propably belonged to one of the people that created the suburb of Glyfada. Used as a popular rock bar named "Easy Rider" in the 80's. Abandonded around 3 decades. For sale since ~2010.





  

Σημαντική Τοποθεσία

Το παράκτιο κομμάτι από τις σημερινές εγκαταστάσεις της πολιτικής αεροπορίας (πρώην κολέγιο, "παλιά δειλινά") έως τον Άγιο Κωνσταντίνο της Γλυφάδας, είναι ίσως και το πρώτο κομμάτι μετά τη λεωφ. Αλίμου, όπου κτίστηκε αξιοσημείωτος αριθμός, αρχιτεκτονικά σημαντικών κτιρίων. Σε έναν από τους πρώτους χάρτες του προαστίου, εμπεριέχει τις συνοικίες "Δικηγορικά" στα δυτικά και "Κυψέλης" στο κέντρο και ανατολικά (θέση κτιρίου). Εκεί κτίστηκαν λίγες επαύλεις (πύργοι), με «ευρωπαικού» τύπου και νεο-μεσαιωνικά στοιχεία, οι οποίες ήταν συνολικά ασυνήθιστες σε πολυτέλεια και σχεδίαση για τα δεδομένα του μεσοπολέμου και θύμιζαν  Κηφισιά. Σήμερα σώζονται 5 τέτοια κτίρια, ίσως και τα περισσότερα από όσα υπήρξαν (4 στην Κυψέλη και 1 στα Δικηγορικά). Η έπαυλη κτίστηκε ταυτόχρονα με τη δημιουργία του προαστίου της Γλυφάδας και βρίσκεται Μερόπης 10 & λεωφόρο Ποσειδώνος - γωνία.

! Συνίσταται να διαβάσετε το άρθρο με την ενδιαφέρουσα και άγνωστη ιστορία της δημιουργίας της Γλυφάδας, μόλις το 1920.





















Πορεία στο χρόνο

Για το κτίριο δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία και είναι αμφίβολο αν κάποιος γνωρίζει σήμερα σχετικά, καθώς ελάχιστοι Γλυφαδιώτες είναι απόγονοι των πρώτων μεσοπολεμικών οικογενειών.

Χρονολόγηση: Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων εκτιμάται οτι κτίστηκε περί το 1920-1925 (1925 στην αγγελία πώλησης).

Αρχιτέκτων: Άγνωστος. Τέτοια υψηλή αρχιτεκτονική και τρόπος δόμησης στο μεσοπόλεμο παραπέμπουν σε μεγάλο Έλληνα αρχιτέκτονα. (σημ. πολλά οδηγούν στον κορυφαίο Αλέξανδρο Νικολούδη βλ. 1 & 2. Έχτισε προσωπικό πύργο κοντά, συνεργάστηκε με την εταιρεία "Κέκρωψ" που έχτιζε τότε και στη Γλυφάδα, σχεδίαζε ευρωπαϊκού τύπου και κλασσικίζοντα κτίρια με σημαντικές τάσεις μοντερνισμού κ.α.)

Αρχικός ιδιοκτήτης: Βάσει και μιας καταγεγραμμένης αναφοράς περί "5 πύργων των πρώτων δημιουργών της πόλης", είναι μεγάλη η πιθανότητα αρχικός ιδιοκτήτης - κατασκευαστής της επαύλεως να ήταν ένας από αυτούς. Εάν δεν ισχύει αυτό, τότε σίγουρα πρόκειται για άλλο ιστορικά σημαντικό άτομο της εποχής. Αυτά εντείνουν τη σοβαρότητα του ότι το κτίριο είναι σε αυτή την κατάσταση, με άγνωστη την ιστορία του και πιθανώς και μη χαρακτηρισμένο διατηρητέο.    

Δεκαετία 1980: Tο κτίριο φιλοξενούσε επιχειρήσεις  ψυχαγωγίας (θυμάμαι με φώτα και γεμάτο παρκαρισμένα αμάξια μπροστά προς τα τέλη του '80, 8-10 ετών). Σύμφωνα με αναφορές στο retromaniax.gr βρέθηκε οτι  στέγασε ένα από τα πιο ιστορικά rock bars εν Ελλάδι, ονόματι "EASYRIDER". Δύο μαρτυρίες για το Easy Rider: 
  • 1η: "Ήταν το περιβόητο EasyRider. Εδώ «έσκασαν μύτη» οι πρώτες Ελληνικές μηχανές Chopper. Λένε ότι ήταν γραφεία της Gestapo κατά την διάρκεια της κατοχής." 
  • 2η: "Είναι το δεύτερο Easy Rider. Το πρώτο Easy Rider (και σαφώς κατά πολύ ανώτερο) άνοιξε γύρω στα 1977-78 σε ένα νεοκλασικό σπίτι που βρισκόταν πάλι στην Γλυφάδα, Παπανδρέου & Ποσειδώνος γωνία, πάνω στην παραλιακή, έχει γκρεμιστεί πολλά χρόνια. Η δική μου εφηβεία με βρήκε εκεί, σε εκείνο το σπουδαίο κλαμπ με τα άπειρα δωματιάκια με διαφορετικά χρώματα το καθένα, (dream room, chill out room, blue room) κυριολεκτικά ξημεροβραδιαζόμουν εκεί, ήμουν δεν ήμουν 15-16.... Edgar Broughton Band άκουσα εκεί για πρώτη φορά στη ζωή μου και επίσης εκεί έκανα και την παρθενική μου εμφάνιση ως DJ και θυμάμαι ότι εκείνη τη βραδιά έπαιξα Eloy και Tangerine Dream, το Ricochet... Τα παιδιά που το είχαν αναλάβει ήταν στενοί μου φίλοι, τους έχασα δυο τρία χρόνια αργότερα οταν έκλεισε εκείνο το Easy Rider λόγω κατεδάφισης και αποφάσισαν να πανε στην Κρήτη στην Πρέβελη για μόνιμα.Απίθανο στέκι, σημάδεψε τη ζωή μου με ανεξίτηλο και πολύχρωμο τρόπο, όλα τόσο ζωντανά, φωτεινά, αγάπη παντού τότε, πολυ μπροστά για την εποχή του, με έμφαση στην ψυχεδέλεια και το progressive rock, ίσως ήταν το μοναδικό μαγαζί της Ελλάδας στο οποίο εν έτσι 1978 μπορούσες να ακούσεις Soft Machine, Kevin Ayers, Caravan και King Crimson τους οποίους μάλιστα είχαμε τιμήσει ιδιαίτερα μια Μεγάλη Παρασκευή, με τον Επιτάφιο να περνάει μπροστά από την τότε Αθηνών και εμείς στο λιγοστό φως του δειλινού, εγώ ο Κώστας και η Φέη, να ακούμε απο μέσα το Epitaph...απορώ πως μέσα στα χρόνια πως και δεν βρέθηκε κανείς να γράψει για εκείνες τις μαγικές βραδιές στο Easy, όλη η ροκ Αθήνα κατέβαινε να μας βρει, που είναι όλοι αυτοί; Χρόνια τους ψάχνω... " 

Εικοσαετία 1990 - 2010: Το κτίριο εγκαταλείπεται και παραμένει προσβάσιμο. Υφίσταται τις γνωστές φθορές από το χρόνο και τους περιθωριακούς επισκέπτες.

~ 2010: Αναρτάται πανό πώλησης. Το κτίριο μαντρώνεται επαρκώς. Παρ' όλο το μάντρωμα κάποιος διατηρεί  μποστάνι στην πίσω πλευρά, ενώ κάποιος κατοικεί στο κτίριο και απλώνει και μπουγάδα!

~ 2017: Παραμένει απούλητο, έχει αναρτηθεί και δεύτερο πανό πώλησης και οι φθορές από το χρόνο έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με το 2010.

Το σήμα του rock bar "Easy Rider" των 80's, στη Γλυφάδα.



 


Αρχιτεκτονικά

Το κτίριο παρουσιάζει τεράστιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον φέροντας σειρά στοιχείων που το καθιστούν πανελληνίως μοναδικό.

Τεχνικά: Όπως φαίνεται από φθαρμένα σημεία, το κτίριο είναι mix λιθοδομής, μαζί με διάτρητα τούβλα και οπλισμένο σκυρόδεμα (νέα υλικά - τρόπος δόμησης από το ~1920). Έτσι και τεχνικά το κτίριο "δείχνει" σημαίνοντα ιδιοκτήτη και διακεκριμένο αρχιτέκτονα.

Πανελληνίως μοναδικό στυλ – ρυθμός. Ασύλληπτοι συνδυασμοί: Θα μπορούσε κανείς να σταθεί μόνο στον σπανιότατο  βυζαντινού τύπου πυργίσκο της σκάλας, που «κοντράρει μοντερνιστικά» με το ορθογώνιο μεσοπολεμικό δώμα. Όμως σε όλο το κτίριο είναι τόσα πολλά και επιτυχώς μπλεγμένα στοιχεία από διάφορες τάσεις, που κανείς δε θα μπορούσε να πει τι τελικά υπερισχύει! Στοιχεία μεσοπολεμικά, κλασσικά, εκλεκτικιστικά, νεο-βυζαντινά, νεο-μεσαιωνικά... Ακόμη και στον ίδιο το πυργίσκο της σκάλας μπλέκονται διάφορα... Δεν υπάρχει σημείο στο κτίριο χωρίς ιδιαιτερότητα. Το σίγουρο είναι πως το κτίριο αντικατοπτρίζει όπως ελάχιστα 3 αρχιτεκτονικές εποχές: Αυτή που κτίστηκε (του μεσοπόλεμου) και αυτές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν (νεοκλασικισμό, μοντερνισμό).

Σημ.: Σε αυτό το κομμάτι συνήθως τονίζω κάποια πολύ ενδιαφέροντα σημεία των κτιρίων... Πραγματικά για αυτό δεν ξέρω τι να πρωτο-γράψω και πως. Αναφέρω επιγραμματικά και παρατηρήστε μόνοι σας κάθε σημείο του κτιρίου στις φωτογραφίες!

Διακοσμητικές κορνίζες με μεσαιωνικές και βυζαντινές τάσεις, που λιτές και μη αρχαιοπρεπείς παρπέμπουν στο μοντέρνο.

Ποικιλία εξωτερικών κιγκλιδωμάτων:  Μια απόδειξη των μοντερνιστικών τάσεων και της γενικής ιδιαιτερότητας, είναι η ύπαρξη άνω των δύό τύπων & σχεδίων κιγκλιδωμάτων. Υπάρχουν τουλάχιστο 3 σχέδια μεταλλικών, 1 κτιστών και σπανιότατα τσιμεντένια μπαλούστρα. Δηλ. τουλάχιστο 5 διαφορετικά κιγκλιδώματα.

Εξωτερικά ανοίγματα: Αξιοσημείωτη ποικιλία υπάρχει και στα ανοίγματα: Έχουν διάφορες περιμετρικές επιτοίχιες διακοσμήσεις. Είναι ασυνήθιστα, πολλών σχημάτων και τύπων.  Εντυπωσιακή είναι και η σπάνια, περίτεχνη, τοξωτή, κεντρική μεταλλική θύρα με τζάμι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πίσω μέρος του κτιρίου είναι ασυνήθιστα προσεγμένο, τόσο που για τον γράφοντα, μπορεί να είναι και πιο όμορφο από την κύρια όψη.



Αριστουργηματικό το πολυσύνθετο επίπεδο της στέγης

Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγραφεί και το δυνατότερο σημείο του κτιρίου.
Στο επίπεδο της στέγης συνυπάρχουν:

- 1 συνηθισμένο κεραμοσκεπές τμήμα.
- 1 μεγάλο ορθογώνιο δώμα.
- 1 επίπεδο τμήμα στέγης – βεράντα του δώματος.
- Περίτεχνη μεταλλική σκάλα πρόσβασης στην επίπεδη στέγη του ορθογώνιου δώματος.
- Πολυγωνικός πυργίσκος, που εξέχει κατά το ήμισυ στην πίσω πλευρά του κτιρίου και ξεπερνά σε ύψος το δώμα. Καλύπτεται από κεραμοσκεπή με βυζαντινά κεραμίδια, που θυμίζει τρούλο βυζαντινής - ορθόδοξης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, κάτι άκρως σπάνιο σε κατοικία. Φέρει δευτερεύον περιμετρικό στέγαστρο με ξύλινα φουρούσια και βυζαντινά κεραμίδια.




Βοηθητικοί χώροι

Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου σώζονται:

-    Ένα παλιό πάρκινγκ. Πιθανότατα από τα πρώτα που φτιάχτηκαν και τα ελάχιστα που σώζονται.
-    Ένα βοηθητικό απλό κεραμοσκεπές μονώροφο, 2 δωματίων, που βλέπει στον πίσω κήπο.

Το κτίριο διαθέτει και υπόγειο με πολλαπλή πρόσβαση, τουλάχιστο στο πίσω μισό του.



Χαμένα στοιχεία και αλλοιώσεις
 
- Έχει γκρεμιστεί όλη η παλιά μάντρα επί της λεωφ. Ποσειδώνος (πιθ. για να παρκάρουν τα πελατάκια της πρόσκαιρης επιχείρησης του ‘80).
- Ασφαλτόστρωσαν όλον τον μπροστινό κήπο (πιθ. χάθηκε η παλιά σχεδίαση του κήπου κ.λ.π.).
- Κότσαραν μια άκυρη εξωτερική τσιμεντόσκαλα από τη βεράντα του ισογείου προς τον όροφο, καταστρέφοντας τη μπροστινή βεράντα... (από την επιχείρηση του ‘80 ή και νωρίτερα, για διαχωρισμό διαμερισμάτων - ορόφων ή απλά για... ευκολία)
- Απο την επιχείρηση του ’80 είναι μεγάλη η πιθανότητα να καταστράφηκαν ανεύθυνα και πολλά γνήσια δάπεδα και γύψινες διακοσμήσεις.

Σε ότι αφορά "φυσιολογικότερα" χαμένα στοιχεία:
- Το κτίριο σίγουρα έφερε μεταλλικές διακοσμητικές καπνοδόχους, που αντικαταστάθηκαν με άσχετες νεότερες όταν εφθάρησαν.
- Ο βυζαντινός τρούλος πιθανώς να έφερε διακοσμητική κορυφή.
- Τέλος, μεγάλες είναι οι φθορές στην μπροστινή βεράντα και στο σπάνιο πάρκινγκ από το χρόνο.




Σημαντικά και τα σύγχρονα κτίρια πέριξ

Όπως προαναφέρθηκε σε όλη αυτή τη ζώνη κατασκευάζονται αρκετά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής ακόμα και σήμερα. Δίπλα στο κομψοτέχνημα του άρθρου υπάρχουν και αξίζει να αναφερθούν:

- Βόρεια, πολυκατοικία (εκτ. τέλη δεκαετίας 1960), με σπάνια κάτοψη σταυροειδούς σχήματος και ιδιαίτερη σχεδίαση συνολικά (με δική της πισίνα).
- Ανατολικά, το ξενοδοχείο Emmantina (εκτ. τέλη '70 - αρχές '80), με πισίνα στην στέγη (ίσως από τις πρώτες). Στις μέρες μας το συγχρονισμένο ξενοδοχείο γνωρίζει νέες δόξες, το καλοκαίρι βλέπεις από την Ποσειδώνος τον κόσμο να βουτάει στην πισίνα, ενώ στο υπόγειό του φιλοξενεί την πασίγνωστη disco Vinilio.

Το ξενοδοχείο Emmantina σε κάρτα (αρχές δεκ. 1980). Διακρίνονται: 1. Αριστερά η έπαυλη 2. Δεξιά κατεδαφισμένη μεταπολεμική βίλα 3. Πίσω η ιδιαίτερη πολυκατοικία με την πισίνα της εν λειτουργία.

Το ξενοδοχείο Emmantina (δεκαετία 2010).

Το ξενοδοχείο Emmantina (δεκαετία 2010).  Διακρίνονται: 1. Η εντυπωσιακή πισίνα στην οροφή 2. Δεξιά η έπαυλις 3. Αριστερά το κενό οικόπεδο της πρόσφατα κατεδαφισμένης μεταπολεμικής βίλας.











  
  
    
Περίεργο το ότι δεν έχει πωληθεί. Ακατανόητη η συνήθης μη λήψη φθηνών μέτρων προστασίας.


Δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες, που άφηναν τελείως ασυντήρητα τέτοια ακίνητα, θυμήθηκαν να τα πωλήσουν στην κρίση. Αποτέλεσμα τα κτίρια σήμερα να παραμένουν απούλητα ή να «χαριζονται» σε τιμές, που κάποτε δεν συζητούνταν καν. Επίσης παρατηρείται ότι τα αφήνουν ανοίκιαστα δεκαετίες, δεν διαθέτουν ούτε τους τυχόν μεγάλους αύλιους χώρους τους, προκειμένου να καλύψουν φορολογία και μικρο-επισκευές. Έτσι, ασυντήρητα δεκαετίες, παρουσιάζουν πλέον κατακόρυφα αυξανόμενες και μη αναστρέψιμες φθορές μετά το 2010.

Σε κάθε περίπτωση, είναι περίεργο ότι τέτοιο κτίριο, σε τέτοιο σημείο δεν έχει πωληθεί. Θα έπρεπε να έχει γίνει ανάρπαστο από Έλληνες ή ξένους έχοντες που κυκλοφορούν εκεί, για επιχείρηση ή κατοικία, ακόμα και αν δίδεται ακριβό, ακόμα και εν μέσω κρίσης (Αγγελία χειμ. 2017-18, 350 τ.μ., 2.000.000 Ευρώ)

Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος σε 5 χρόνια που η κρίση θα υποχωρεί και το Ελληνικό θα προχωράει ουσιαστικά, θα είναι θησαυρός. Αυτό εξαρτάται και από το αν τότε δε θα έχει διαλυθεί τελείως, καθώς και εδώ συμβαίνει το ακατανόητο να μην έχουν ληφθεί απλά - φθηνά μέτρα προστασίας. Ο καθένας θα σκεφτόταν πως οι κάτοχοι τέτοιων ακινήτων θα τα «έφερναν βόλτα» για πρόχειρα βαψίματα, για μια μόνωση στη στέγη, για να μη χάσκουν τα παράθυρα, για να μπει κανά κεραμίδι στη θέση του και καμιά υδρορροή... Η διάλυση των κτιρίων είναι νομικά και οικονομικά εις βάρος των ιδιοκτητών. Εκτός αν έχεις μείνει στο 1960 και θεωρείς  πιο συμφέρουσα επένδυση την κατεδάφιση και ένα νέο κτίριο, από το να διατηρήσεις αυτό το σπάνιο παλάτι (στην εποχή μας και ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον)....




Άγνωστο αν είναι διατηρητέο αλλά και να είναι δε σημαίνει κάτι στο "λαμο-Yunanistan"! (βλ. Ελληνικό 2015)

Ο γράφων θυμάται ότι περί το 2015 είχε δει το κτίριο κηρυγμένο διατηρητέο στο estia.minenv.gr. Σε νέα αναζήτηση το 2017, η τριτοκοσμική ιστοσελίδα εμφανίζει μόνο ένα κτίριο στην περιοχή Γλυφάδας! Πρόβλημα σελίδας; Νέοι σκανδαλώδεις αποχαρακτηρισμοί; Δεν είχε χαρακτηριστεί ποτέ;  Ωστόσο ακόμα και αν είναι χαρακτηρισμένο, αυτό δε σημαίνει τίποτα αν πέσει στα νύχια (μάλλον δόντια) των γνωστών «αρμοδίων» του δημοσίου τομέα και «businnessmen» της συμφοράς του ιδιωτικού. Μακάρι, αυτό το αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικό κτίριο, να μην έχει την τύχη της μεσοπολεμικής επαύλεως του Ελληνικού , που κατεδαφίστηκε εν έτει 2015 με τη βούλα «δημοσίων» υπηρεσιών και «επιστημόνων», που πληρώνουμε για να διαφυλάσσουν τα κτίρια και όχι να τα καταστρέφουν με εξόφθαλμα ψευδείς και προκλητικές αιτιολογήσεις. Ευτυχώς ο κόσμος που ενδιαφέρεται και κυνηγάει αυτές τις τριτοκοσμικές, ξεφτιλισμένες και παρωχημένες καφρίλες, βαίνει αυξανόμενος... (όχι... δεν αναφέρομαι σε δήθεν ευαισθητοποιημένα κομματόσκυλα)




Σημαντικό! Βοηθήστε στη καταγραφή!

Αν γνωρίζετε οποιεσδήποτε πληροφορίες διαχρονικά (παλιούς ιδιοκτήτες, αρχιτέκτονα, χρήσεις, εσωτερικό κτιρίου κ.α.) παρακαλείσθε να τις αποστείλετε στο e-mail ncaigr@gmail.com (ή σε σχόλιο εδώ), ώστε να προστεθούν και να δημοσιευθούν επώνυμα ή ανώνυμα.




Δείτε ακόμα

 - Τα πρώτα κτίσματα από το Καλαμάκι έως τη Βούλα και η ιδιαίτερη - άγνωστη ιστορία της δημιουργίας της Γλυφάδας (Άμεσα σχετιζόμενο άρθρο NcAiG) 
- "Ιστορικό Λεύκωμα Γλυφάδας", Θωμάς Δρίκος (Σημαντικότατη, λεπτομερέστατη έρευνα)
Η Γλυφάδα το 1970 μέσα από το φακό ενός ξένου ταξιδιώτη Πηγή: www.lifo.gr
- Η Γλυφάδα το 1970 μέσα από το φακό ενός ξένου ταξιδιώτη (Lifo, σπάνιες φωτογραφίες του 1970 του David Casteel)



1970: Λήψη της ζώνης του κτιρίου, από την πλευρά του Αγ. Κωνσταντίνου. Εδώ εκτός από την αφύτευτη νησίδα, παρατηρήστε ότι τα πολύ υψηλά ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα κτιστεί.

1970: Σε Άλιμο και Γλυφάδα μας έχει λείψει λίγο εκείνο το να τρέμει κάθε λίγο  όλη η πολυκατοικία και να νομίζεις ότι θα σπάσουν τα τζάμια! Δεξιά η έπαυλη.

1970: Η έπαυλη μέσα σε πευκοδάσος και χωρίς το Emmantina δίπλα. Διακρίνεται η κατεδαφισμένη μεταπολεμική βίλα δεξιά και ένα λεωφορείο που οι νεότεροι δεν προλάβαμε, να τρέχει στην Ποσειδώνος με την αφύτευτη νησίδα.

1984: Διαμένων στο Emmantina φωτογραφίζει κατά λάθος και την στέγη του πυργίσκου.









Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη (2011).

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη (2017-18).

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Πρόσοψη.
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Δυτική πλευρά.
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Δυτική πλευρά.
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Δυτική πλευρά. Η μεταπολεμική τσιμεντόσκαλα με μωσαϊκό εποχής.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Δυτική πλευρά.
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Βόρεια - πίσω πλευρά. Ανταγωνίζεται ασυνήθιστα σε ομορφιά την πρόσοψη.
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Βόρεια - πίσω πλευρά. Ανταγωνίζεται ασυνήθιστα σε ομορφιά την πρόσοψη.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Βόρεια - πίσω πλευρά.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Βόρεια - πίσω πλευρά. Παράθυρα στον πυργίσκο.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Βόρεια - πίσω πλευρά. Διαφορετικού σχεδιασμού βεράντα σε σχέση με την πρόσοψη. Σπάνια τσιμεντένια μπαλούστρα.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Βόρεια - πίσω πλευρά. Τα βοηθητικά δωμάτια. Δεξιά το  πέτρινο πάρκινγκ με γαλλικά κεραμίδια, ρολό, στρογγυλό φεγγίτη, προφανώς από τα πρώτα στην Ελλάδα και τα ελάχιστα σωζόμενα. Τμήμα του έχει καταρρεύσει. Πιθ. λίγο μεταγενέστερο της επαύλεως.
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Ανατολική πλευρά. Το πέτρινο πάρκινγκ με γαλλικά κεραμίδια, ρολό, στρογγυλό φεγγίτη, προφανώς από τα πρώτα στην Ελλάδα και τα ελάχιστα σωζόμενα. Τμήμα του έχει καταρρεύσει. Πιθ. λίγο μεταγενέστερο της επαύλεως.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Ανατολική πλευρά. Αυτή η πλευρά είναι φωτογραφίσιμη μόνο από τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο!
Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Ανατολική πλευρά.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Επίπεδο στέγης ανατολικά.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Επίπεδο στέγης δυτικά.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Ο μοναδικός πυργίσκος βόρεια.

Μερόπης 10 & λεωφ. Ποσειδώνος, Γλυφάδα. Ο μοναδικός πυργίσκος βόρεια.












             

                     

ΠΗΓΕΣ & ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ 
  • Έρευνα - ανάλυση -  φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Το άρθρο περιέχει προσωπικές απόψεις του συντάκτη, που δεν προτρέπεται να υιοθετήσει κανείς. Η έκφραση της άποψης είναι ελεύθερη από το νόμο εφόσον δεν περιέχει ύβρεις, ψεύδη. Τυχόν διαφωνούντες μπορούν να στείλουν επώνυμα τα σχόλιά τους και αυτά θα δημοσιευθούν και θα αφεθούν στην κρίση των αναγνωστών, όπως ισχύει και για τον συντάκτη. Η συγγραφή του άρθρου έγινε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, με μόνο κριτήριο την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ουδεμία σχέση έχει με ευτελή ή προσωπικά συμφέροντα, τα οποία εκ του ίδιου του άρθρου αποδεικνύεται, ότι προκαλούν τεράστια απέχθεια στον συντάκτη.
  • Ιστορικά Γλυφάδας & ασπρόμαυρες φωτογραφίες: "Ιστορικό Λεύκωμα Γλυφάδας", Θωμάς Δρίκος.
  • Σημαντικές φωτογραφίες 1970: Lifo - www.lifo.gr - David Casteel
  •  Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου