Εκδηλώσεις: Έκθεση τιμή στην παρακαταθήκη του Θεόφιλου Χάνσεν, ενός βασικού γεννήτορα της ελληνικής νεοκλασσικής γραμμής, δημιουργού κτιρίων όπως η Ακαδημία Αθηνών και το Κοινοβούλιο της Βιέννης. Έως τις 18/01/15, στην Αθήνα.

Έκθεση τιμή στη μνήμη και την βαρυσήμαντη παρακαταθήκη του αρχιτέκτονα στη νεότερη Ελλάδα.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Exposition for the neoclassical architect Theophil Hansen,  22/10/2014 - 18/01/2015, Vasilisis Sofias st. 9, Athens. Theophil Hansen, born in Denmark in 1813 was one of the first architects, that created the specific Greek neoclassical style inspired from the original ancient classical monuments of Athens. He started his career in Athens with the observatory of 1842 opposite to the Acropolis and he is the architect of  the worldwide top neoclassical buildings of  the National Library and the Academy. After his first steps in Athens, with the help of members of the Greek community of Vienna he moved there and he managed to build more important buildings like the Parliament. His Buildings in Austria have a very common style with his "Greek neoclassical". Read his English biography here.



2013: Έκθεση για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του στην Αυστρία



Στην Αυστρία, ο αρχιτέκτονας του Κοινοβουλίου της Βιέννης, τιμάται διαχρονικά από όταν ήταν εν ζωή έως σήμερα. Το 2013 πραγματοποιήθηκε σχετική έκθεση εκεί. Περισσότερα: WAGNER:WERK Museum Postsparkasse



2013: Η έκθεση που δεν έγινε στην Ελλάδα

 Η κ. Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, ανέφερε σε δημοσίευμα:

"Στο Μουσείο Μπενάκη είχαμε προγραμματίσει για το 2013 μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Θεόφιλο Χάνσεν, που δυστυχώς όμως λόγω της κρίσης δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Ίσως κάποτε άλλοτε, ίσως κάποιος άλλος. Στόχος του σημερινού αφιερώματος αποτελεί απλά και μόνο μια μικρή απόδοση τιμής, ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που η πρωτεύουσά μας χρωστάει ένα σημαντικό μέρος από την αίγλη της."


2014 - 2015: Έκθεση "Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν" στο Ίδρυμα Θεοχαράκη!

Στα εγκαίνια προσήλθαν οι Πρόεδροι της Αυστρίας και της Ελλάδας.
 
Δελτίο τύπου

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης της Δανίας, υπό την αιγίδα της Αυστριακής και της Δανικής Πρεσβείας, με μέγα δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από Αυστριακά και Δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα. Περιλαμβάνει, επίσης, αριθμό επίπλων, αντικειμένων από επιχρυσωμένο μπρούντζο, καθώς και αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανήκει στον Γεώργιο Α. Πανέτσο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, και την Μαριλένα Κασιμάτη, δρα ιστορικό της τέχνης, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Θ. Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Κατά την εννεαετή παραμονή του στην Αθήνα (1837-46) συνέθεσε την αρχιτεκτονική γλώσσα, που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, είναι δηλαδή ουσιαστικά ο κύριος δημιουργός του Αθηναϊκού Νεοκλασσικισμού. Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτήριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» -το συγκρότημα των κτηρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης- που αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Παράλληλα, διέπρεψε στη Βιέννη, όπου σχεδίασε σειρά κτηρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Ελληνική Εκκλησία, το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής κ.ά. Στο έργο του Θ. Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Hellenische Renaissance» (Ελληνική Αναγέννηση).


Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» με κείμενα των Γεωργίου Α. Πανέτσου, Ειρήνης (Ρένας) Φατσέα, Μανώλη Κορρέ, Robert Stalla, Rainald Franz, Andreas Zeese, Maren Groning, Villads Villadsen και Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη.

Επιμέλεια Έκθεσης: Γεώργιος Α. Πανέτσος, Μαριλένα Κασιμάτη
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου 2014 - 18 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 10:00-20:00 (Ιούλιος-Αύγουστος: 10.00-18.00)

Ξεναγήσεις για το κοινό διοργανώνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 13.00 από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

Ξεναγήσεις σε συλλόγους πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.
Πληροφορίες, 210 3611 206 (εσωτ. 1042)
 
Σχετικά με τη έκθεση, θα πραγματοποιηθούν τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
T: 210-3611206
F: 210-3611380
E: info@thf.gr
www.thf.gr

Πηγή: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη




Χάλκινο τέθριππο του Th. Hansen στο μουσείο της Ακρόπολης

Το έκθεμα θα παραμείνει στο Μουσείο Ακρόπολης έως τις 18 Ιανουαρίου 2015. Προέρχεται από το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και αποτελεί μέρος της έκθεσης στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

(Για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014, οι αρχαιολόγοι - φροντιστές του Μουσείου παρουσίασαν στους επισκέπτες την επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία ελληνικής Αναγέννησης στο δυτικό κόσμο με αφορμή το τέθριππο και την έκθεση)

Πηγή: Μουσείο Ακρόπολης

Το τέθριππο με τη Νίκη του Χάνσεν στο μουσείο της Ακρόπολης και σε κτιριακή εφαρμογή στο Κοινοβούλιο της Βιέννης.



Ποιος ήταν ο Θεόφιλος Χάνσεν;  Η σημαντικότητα της έκθεσης και το πληρέστερο αφιέρωμα για τον αρχιτέκτονα στο blog μας.

Ταυτόχρονα με την πληροφόρηση για την έκθεση ετοιμάστηκε για εδώ ένα διαδικτυακό αφιέρωμα μάλλον πρωτοφανούς λεπτομέρειας για τα διεθνή δεδομένα, το οποίο περιέχει όσα πρέπει να ξέρουμε και οι Έλληνες για αυτόν τον σπουδαίο επιστήμονα. Βασικός σκοπός ήταν να γίνει αντιληπτό στους φίλους μας ότι η συγκεκριμένη έκθεση έχει ένα σημαντικότατο θεματικό υπόβαθρο και να προωθηθεί στο μέγιστο η σημαντικότατη προσφορά των ανθρώπων, του ιδρύματος και των χορηγών, που προσέφεραν πολλά κατορθώνοντας να την πραγματοποιήσουν.

Αφιέρωμα Nc.A.i.G. στον Θεόφιλο Χάνσεν - ξεκινήστε εδώ.



ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (συμπεράσματα, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.  
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται. Οποιοσδήποτε διαφωνεί με αυτά μπορεί φυσικά να ζητήσει την αφαίρεση του υλικού του, η οποία θα γίνει σεβαστή.    
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".  
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed. This article couldn't be published without the use of some pictures that do not belong to us. If any original owner does not wish his content to be shown here, keeps the right to contact us and ask for it's removal.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου