Ενημέρωση: Αθήνα, οι κινήσεις για τα 1800 ερειπωμένα, τα παραχωρημένα του Υπ.Πο. και τέσσερα κτίρια "χαρακτηριστικά αχρηστίας αρμοδίων"

Μερικά σημαντικά θέματα για τα νεοκλασσικά το κέντρο της Αθήνας, που όλα καταλήγουν σε τεράστια ανεπάρκεια και επικινδυνότητα των αρμοδίων για την πολιτιστική κληρονομιά όλων μας.Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Comments for the recent news of unspecified plans - actions of the municipality of Athens and the ministry of environment for 1800 abandoned buildings. Additionally, presentation of  four buildings in the center of Athens: one recently demolished to become an open parking and three in the heart of the city center, that it's really strange to are still abandoned.





Α. Κινήσεις για 1800 ερειπωμένα κτίρια της Αθήνας. 

A1.Η είδηση: Ασαφέστατο σε ανησυχητικό βαθμό το τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε η ανησυχητικά ασαφής είδηση περί ξαφνικού και ετεροχρονισμένου ενδιαφέροντος δήμου Αθηναίων και Υ.ΠΕ.Κ.Α., για 1800 εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα.  Αν ψάξετε για σχετικά δημοσιεύματα θα δείτε ότι δεν μπορείς να σχηματίσεις άποψη για την κίνηση, καθώς αναφέρονται ταυτόχρονα αντιφατικά πράγματα, που άλλα είναι θετικά (βοήθεια ιδιοκτητών για συντήρηση, παραχωρήσεις) και άλλα καταστροφικά (κατεδαφίσεις, διατήρηση όψεων). Επιπλέον δε γίνεται καμιά αναφορά και διαχωρισμός σε είδη κτιρίων (οι κατεδαφίσεις μπορούν να είναι αποδεκτές για μεταπολεμικά κτίρια - σαβούρες).

Επειδή στην Ελλάδα έχουμε δει πολλά εις βάρος των παλαιών κτιρίων και οι διοικούντες έχουν αποδειχθεί συνολικά επικίνδυνοι, θα παρακολουθήσουμε και θα διαδίδουμε ότι σχετικό. Το θέμα έχει πολλές παραμέτρους, που εδώ έχουμε ήδη τονίσει σε διάφορα άρθρα. Όταν τέτοιες κινήσεις γίνονται στην Ελλάδα βεβιασμένα, αφού έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και από άτομα άσχετα με το θέμα, οι κίνδυνοι για καταστροφικές απερισκεψίες είναι μεγάλοι, ακόμα και αν κληθούν να γνωμοδοτήσουν εξειδικευμένοι σχετικοί κρατικοί φορείς.


A2. Γιατί τόσα κτίρια σε άθλια κατάσταση? Ξεκάθαρα υπεύθυνοι δήμος Αθηναίων, Υ.ΠΕ.Κ.Α., ΥΠ.ΠΟ. Αφήνουν τα κτίρια να φθάνουν να γίνονται πρόβλημα.

Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα το πως τα κτίρια φθάνουν να γίνονται πρόβλημα. Όλα καταλήγουν στους κρατικούς υπευθύνους, ακόμα και όταν έχουμε ιδιώτες ιδιοκτήτες που αφήνουν τα κτίρια να καταρρέουν σκόπιμα ή να γίνονται χωματερές. Διότι αν π.χ. υπήρχε νόμος ότι όποιο κτίριο καταγράφεται 3 φορές ακαθάριστο από την αστυνομία και δήμο, θα δημεύεται, να δείτε πως θα έλαμπαν όλα! Η όλη σχετική νομοθεσία είναι ανεπαρκής και δύσκαμπτη και όποτε χρησιμοποιείται ευέλικτα είναι για κακό (διατήρηση όψεων). Τα προγράμματα ΕΣΠΑ αφορούν πάντα λίγα και μεμονωμένα κτίρια. Καμιά κίνηση για βοήθεια σε μη "φραγκάτους" ιδιοκτήτες. Καμιά προστασία των κτιρίων από σκόπιμα ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Καμία κίνηση και καμιά σοβαρή υπηρεσία δεν υπήρξαν για θέματα μαζικής προσωρινής προστασίας. Με αυτά και πόσα άλλα, λογικό είναι να φτάσεις να έχεις 1800 ερείπια, όταν ξυπνήσεις ετεροχρονισμένα.


Α3. Άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και χιλιάδες πολίτες με μισθούς ίσους με το ενοίκιο τους, στην πόλη με τα 1800 ερείπια...

Στην Αθήνα της παρατεταμένης κρίσης υπάρχουν ακόμα και συντηρημένα κλειστά νεοκλασικά, όταν άνθρωποι λιώνουν σε παγκάκια και άλλοι βασανίζονται με μισθούς χαρτζιλίκια... Αυτοί δεν είναι υποδεέστεροι των υπολοίπων σε κάτι, απλά ή δεν είχαν την τύχη να του στηρίξουν οικογένειες οικονομικά όταν έμειναν άνεργοι ή δεν κληρονόμησαν έτοιμα σπιτάκια και κεφάλαια. Γιατί ως γνωστόν πλέον θαύματα τύπου "ξεκίνησα από το 0" και πέτυχα δεν υφίστανται. Οι διαθέσιμες πρόνοιες για αυτούς είναι ανεπαρκείς και προσβλητικά αναξιοπρεπείς (προσωρινοί ξενώνες). Παρ' όλα αυτά, στις δηλώσεις των υπευθύνων δεν υπάρχει καν η σκέψη για οτιδήποτε σχετικό με όλους αυτούς και τα διαθέσιμα κτίρια. Θα μπορούσε π.χ. να γίνει μια μαζική αποκατάσταση νεοκλασικών και να δοθούν σε άτομα των 300 ευρώ για 5 χρόνια ή ακόμα και για μόνιμα (με σοβαρούς ελέγχους και κριτήρια). Ή σε άστεγους, γιατί αν ο άστεγος δεν έχει μια βασική τέτοια κανονικότητα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εφιάλτη του και να ορθοποδήσει. Αλλά και να γινόταν, οι ίδιοι ξέρουν ότι θα τα έκαναν μαντάρα στην πρακτική εφαρμογή μετά (θα διέμεναν μη έχοντες ανάγκη, δε θα συντηρούσαν τις φθορές χρήσης, δε θα έλεγχαν για την τήρηση των προϋποθέσεων κλπ ήδη γνωστά).



Α4. Πόσο πρέπει να αλλοιώσουμε την αρχιτεκτονική εικόνα της σημερινής Αθήνας, που είναι ένα παζλ Ανατολής και δύσης;

Το να βλέπεις  ερείπια σε κεντρικά σημεία μιας ζωντανής πόλης δεν είναι  ότι καλύτερο. Στην όποια επέμβαση όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι αυτά είναι μέρος του γνήσιου αρχιτεκτονικού παζλ της Αθήνας. Το πόσο είναι δόκιμο να αλλοιώσουμε αυτό το παζλ και πως θέλουμε να το κάνουμε είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να εξετάζουμε πριν από τέτοιες μεγάλες επεμβάσεις. Ειδικά η Αθήνα σε αυτό το παζλ έχει πολλά κομμάτια δεκάδων τύπων και εποχών όπως λίγες στον κόσμο. Και στο παζλ αυτό δεν αξίζει να υπάρχουν μόνο όσα προστατεύονται αυτήν την εποχή, δηλαδή τα σύγχρονα και όσα νεοκλασικά είναι ακόμα θελκτικά στο μάτι. Έχετε σκεφτεί ότι και μόνο η συνύπαρξη ερειπωμένων και απαστράπτονων νεοκλασικών είναι σαν να συνυπάρχουν Κάιρο με Ρώμη σε μια πόλη; Και αυτό είναι μόνο ένα κομματάκι αυτού του παζλ, που ζώντας μέσα του συνηθίζουμε να μην βλέπουμε.



Β. Τα παραχωρημένα του ΥΠ.ΠΟ. στην Πλάκα και το ΤΑΙΠΕΔ

Πολλοί θα είδατε στα μέσα ενημέρωσης την είδηση περί κτιρίων του ΥΠ.ΠΟ. στην Πλάκα που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και έψαχναν λέει τα κλειδιά! Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι τα κτίρια αυτά είχαν παραχωρηθεί σε φύλακες του ΥΠ.ΠΟ. από τη Μελίνα Μερκούρη, με το σκεπτικό ότι και κάποιοι πολίτες θα βοηθούνταν και τα κτίρια θα συντηρούνταν τουλάχιστο στα απαραίτητα. Αυτό θα ήταν μια πρακτική άριστη κοινωνικά και για τα κτίρια, αλλά δυστυχώς είμαστε στην Ελλάδα! Από ότι φάνηκε, δεν ήξεραν καν αν τα κτίρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να φροντίζονται από τους αρχικούς δικαιούχους (ώστε να μεριμνούν και να τους αλλάζουν προς όφελος άλλων πολιτών με ανάγκη στέγασης και των κτιρίων). Προσθέτουμε πληροφοριακά ότι το ΥΠ.ΠΟ. κατέχει πάμπολλα κτίρια τα οποία στάθηκε διαχρονικά άχρηστο να διαχειριστεί, ενώ τώρα φυσικά δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για όσα αποφάσισαν να πουλήσουν.




Γ. Τέσσερα κτίρια στο κέντρο για τα οποία καμιά δικαιολογία δεν καλύπτει την αχρηστία των αρμοδίων.

Γ1. Αίσχος! άφησαν να απαξιωθεί και κατεδάφισαν περί το 2010 το τελευταίο παλιό κτίριο της πλατείας Καραΐσκάκη στο Μεταξουργείο για να γίνει πάρκινγκ! Τέτοια σκοπεύουν να κάνουν;

Ψάχνοντας για τα κτίρια που "φωνάζουν" για την ανευθυνότητα και την ασχετοσύνη των διοικούντων, διαπιστώσαμε ότι έχουν ήδη κατεδαφίσει το ένα! Όπως μόνο εδώ φωνάζουμε "γίνονται κατεδαφίσεις ακόμα και σήμερα" και "αφήνουν τα κτίρια να ερειπωθούν και μετά κανείς δεν παίρνει χαμπάρι ότι τα κατεδάφισαν". Ιδού λοιπόν ένα τέτοιο παράδειγμα. Το κτίριο πρέπει να είχε καεί δεκαετίες πριν και έμενε μόνο η πρόσοψη με ένα πανέμορφο μπαλκονάκι! Αντί λοιπόν να σεβαστούν ότι ήταν το μόνο δείγμα παλιού σπιτιού στην πλατεία (και ας είναι όλη αρχιτεκτονικά σύγχρονη), ποιος ξέρει με τι επιχειρήματα και τι κόλπα επέτρεψαν την κατεδάφιση, που μετά τόσα χρόνια προφανώς πέρασε απαρατήρητη ή ακόμα και ως λύση, από τους περισσότερους που δεν ασχολούνται! Ποια είναι τα ονόματα τα ονόματα αυτών που υπέγραψαν; Γιατί στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει ότι πίσω από τις χιλιάδες ανωμαλίες υπάρχουν ζώντα πρόσωπα. Τα κάνουν συγκεκριμένα άτομα - συγκεκριμένου τύπου και αντίληψης και όχι μόνο δήμαρχοι και υπουργοί.











  


Γ2. Μέγαρο Αθηνογένους στη Σταδίου, εγκαταλελειμμένο δεκαετίες κάηκε το 2004. Κτίριο τέτοιας αξίας και σε τέτοιο σημείο! Ευτυχώς απαγόρευσαν τη διατήρηση πρόσοψης με οκταώροφη οικοδομή! Μα καλά είναι δυνατό να μη βρήκαν λύση τόσα χρόνια?

Το κτίριο της ομώνυμης οικογενείας κτίστηκε το 1875-1880. Το 1989 είχε περιέλθει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία, η οποία θέλησε να το αξιοποιήσει, προτείνοντας τη διατήρηση της πρόσοψης και μέρους του εξωτερικού περιγράμματος, με παράλληλη ανέγερση οκταώροφης σύγχρονης οικοδομής πίσω του (greek business και βλαχο-πρωτοποριακές ιδέες, φανταστείτε να μην ήταν "ιστορική" η εταιρεία!). Μετά την ορθή γνωμοδότηση όμως του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων υπέρ της διατήρησης του συνόλου του κτιρίου, τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν. Οι συνιδιοκτήτες της εταιρείας πίεσαν για εκποίηση του ακινήτου και αυτό πέρασε σε μια ομάδα Κυπριακών εταιρειών. Το 2004 το κτίριο ΚΑΗΚΕ ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ! Μήπως αυτό θα βοηθούσε την έγκριση διατήρησης όψεων; Παραμένει ακόμα ερείπιο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Αισιοδοξία προκαλεί πρόσφατο άρθρο της "Καθημερινής", που μιλάει για σχέδια Κύπριου εφοπλιστή να το αποκαταστήσει χτίζοντας και ένα μικρότερο των οκτώ ορόφων πίσω του και όχι πάνω - μέσα στο παλαιό. Όσο για τους διοικούντες δεν είναι τρελό θράσος να μιλούν για τα 1800 ερειπωμένα όταν δεν έχουν βρει λύση για αυτό το κτίριο επί δεκαετίες;

Δείτε:
1. Άρθρο της "Καθημερινής" περί σχεδιαζόμενης μη καταστροφικής αποκατάστασης του μεγάρου (11/5/2014).
2. Άρθρο με φωτογραφίες στο Blog "Ακροκέραμα".

Φωτογραφία αριστερά κάτω copyright: dimsfikas @ wikipedia.  2 δεξιές www.eie.gr
























 
Γ3. Δύο μη εντυπωσιακά αλλά μάλλον παμπάλαια κτίρια έναντι της παλαιάς Βουλής, Σταδίου & Αμερικής


Σε ένα τέτοιο σημείο, ούτε για αυτά βρήκαν τρόπο να τα αποκαταστήσουν τόσα χρόνια! Στις δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται ότι μάλλον κάποια στιγμή, τουλάχιστον επισκεύασαν τις στέγες... Η λιτή τους διακόσμηση, η οποία μπορεί να συνέβαλε στην απαξίωση τους, μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι παμπάλαια, ίσως και προ-νεοκλασσικά. Τα κτίρια ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανέθεσε περί το 2006 στον κορυφαίο αρχιτέκτονα Κίζη να εκπονήσει μελέτη, στην οποία περιλαμβανόταν και ένα νέο μεγαθήριο πίσω από τα κτίρια. Η μελέτη απαγορεύθηκε από το Σ.Τ.Ε., που προφανώς δε βρήκε σοβαρούς λόγους να αλλοιωθούν τα κτίρια και να προστεθεί ένα νέο σε τέτοιο σημείο, για πρόσκαιρα συμφέροντα. Δεν κρίνουμε την μελέτη του Κίζη που μπορεί να ήταν άριστη, το πρόβλημα ήταν το αρχικό αίτημα πάνω στο οποίο δούλεψε (δεν την έχουμε κιόλας για να δούμε πόσο επιβάρυνε τα παλιά κτίρια).

Δείτε: Φωτογραφίες στο Blog "Ακροκέραμα"






   
Γ4. Το "κακότυχο" δωρικό σπίτι της Πατησίων

Κοντά στην Ομόνοια βρίσκεται αυτό το σπίτι ανάμεσα σε πολυκατοικίες, σαν να το έχουν ξεχάσει άνθρωποι και χρόνος. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθορές στη στέγη την οποία κανείς φορέας (ιδιοκτησία, δήμος) δεν διανοήθηκε καν να επισκευάσει για την βασική προστασία του. Επίσης ποτέ αυτό το κτίριο δεν εντάχθηκε σε εκείνα τα προγράμματα περί βαψιμάτων όψεων κλπ καθώς η πρόσοψή του διατηρούνταν σε καλή κατάσταση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τα μεγάλα ακροκέραμα των αετωμάτων έχουν κλαπεί από παλιά, ενώ πρόσφατα αφαίρεσαν μέχρι και τα επίκρανα... Πάντως είναι αξιοπερίεργο να νοικιάζεις ένα ακίνητο που δεν έχεις συντηρήσει ούτε τα κεραμίδια τις τελευταίες δεκαετίες...

Δείτε: Φωτογραφίες του κτιρίου στην Πατησίων 38 στο Blog "Ακροκέραμα" 

Πηγή έγχρωμης: Δημήτρης Κυριακός @ FB Page" H Αθήνα κάποτε και τώρα"



Υ.Γ. Κατά τα άλλα για τα 1800 τους έπιασε ο ξαφνικός πόνος! 

ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται. Οποιοσδήποτε διαφωνεί με αυτά μπορεί φυσικά να ζητήσει την αφαίρεση του υλικού του, η οποία θα γίνει σεβαστή.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed. This article couldn't be published without the extended use of many pictures that do not belong to us. If any original owner does not wish his content to be shown here, keeps the right to contact us and ask it's removal.

2 σχόλια :

  1. Εύγε για το μπλόγκ σας. Πρόσφατα ανηφόρισα από το Μοναστηράκι προς Πλάκα. Η πλατεία με το κακόγουστο πλακάκι και το τζαμί μπροστα από την Ακρόπολη είναι ύβρις. Στην οδό Κλάδου που την έχουν κλείσει από την Αρεως, υπάρχουν νεοκλασσικά κτίρια μισογκρεμισμένα. Εχουν κλέψει δεν ξέρω ποιοι τα ζωγραφιστά ταβάνια και τα εξωτερικα διακοσμητικά των κτιρίων. Δήθεν στα κτίρια θα στεγάσουν τα εκθέματα που βρίσκονται στο τζαμί (ίσως γιατι το σχέδιο είναι να επαναλειτουργήσει το τζαμί) δηλαδή λαική τέχνη μέσα σε νεοκλασσικά κτίρια (άλλο καλμπούρι και αυτό); http://www.kathimerini.gr/868764/gallery/politismos/polh/oi-agnwstes-istories-ths-aylhs-twn-8aymatwn Παρακαλώ ένα αρθρο πάνω σε αυτό αν έχετε περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για την αυλή των θαυμάτων , γράφει κάποιο άρθρο. Τι έγινε λοιπόν με τα θαύματα; Τελικά καλό θα ήταν να φτιαχτεί μια λίστα με τα νεοκλασσικα κτίρια του ΤΑΙΠΕΔ που είναι πρός πώληση (με φωτογραφείες) και με αυτά που κινδυνεύουν ώστε να μπορέσουμε να τα σωσουμε. Το κοινό δεν γνωρίζει. Ολα αυτά γίνονται κρυφά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς τα υπέροχα αυτά κτίρια εκτός του ότι βρίσκονται σε αθλία κατάσταση και χρειαζονται πολλά χρήματα για την ανακαινησή τους και κοστίζουν πολύ ακριβά για να τα αγοράσει κανείς. Συμφωνώ με το ανωθεν σχόλιο να γίνει μία λίστα με όλα αυτά τα νεοκλασσικά που είναι για πώληση. Τι λίστα κτιριων έχει το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται να την δημοσιευσεται;
    Στην Πλάκα έχουν πάρει νεοκλασσικά οι εφοπλιστές και τα λοιπά τα είχε πάρει η αρχαιολογία. Ποια είναι αυτά τα κτίρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή