Η ιστορία δύο Πειραιώτικων μπαλούστρων, που γλίτωσαν την οριστική καταστροφή...

Πως δύο μπαλούστρα βρέθηκαν θαμμένα μέσα στα μπάζα, συντηρήθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν για διακόσμηση, λίγο πριν σαπίσουν εκεί και χαθούν για πάντα.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Two balusters, found barried in the ruins of an almost totally destroyed, single-floor house, in Pireus. The balusters are of the most "modern" of the greek neoclassical designs of balusters, mostly used in the area of Pireus and islands.



Ανακάλυψη και διάσωση

Η στέγη ενός μονώροφου σπιτιού στον Πειραιά, εγκαταλειμμένου τουλάχιστο τρεις δεκαετίες και προσβάσιμου στους πάντες, είχε καταρρεύσει τουλάχιστο από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Μέχρι και τα τέλη της ίδιας δεκαετίας ψηλά στην πρόσοψη, διασώζονταν 3-4 από τα βασικά του στολίδια, μια σειρά μπαλούστρα σχεδίου "ανάποδα  με τη μπίλια". Σε νεότερη επίσκεψη στα τέλη της δεκαετίας του 2000 για ψηφιακή φωτογράφιση, με θλίψη είδαμε τα στολίδια να λείπουν και έτσι το σπίτι να είναι πλέον ένα αδιάφορο ερείπιο. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι κάποιος ως είθισται τα είχε  πάρει.

Και όμως τα μπαλούστρα είχαν πέσει μέσα στα εσωτερικά χαλάσματα του σπιτιού και είχαν σχεδόν θαφτεί, μερικώς σπασμένα, εκτεθειμένα σε βροχές κ.λ.π επί σειρά ετών. Σύντομα θα καταστρέφονταν για πάντα σαπίζοντας ή θα τα πετούσαν καθαρίζοντας το γεμάτο μπάζα εσωτερικό, αφού κανείς μη γνώστης δε θα αναγνώριζε την αξία τους ειδικά σε αυτή την κατάσταση που βρέθηκαν... Με ρίσκο (γιατί ποιος θα καταλάβαινε τα παραπάνω), ξεθάφτηκαν τα βασικά μέρη από τα μπάζα και μόνο μία αυθεντική βάση, που με δυσκολία βρέθηκε σε 4 σπασμένα κομμάτια! Γιατί μην ξεχνάμε στην Ελλάδα μπορείς να μπλέξεις γιατί διασώζεις κάτι με όλα τα παραπάνω "αγαθά" δεδομένα, ενώ π.χ. σε σπίτι στην Καστέλλα που φαίνεται από παντού και υποτίθεται φυλάσσεται κλέβονται με τη μια πάνω από 100 ακροκέραμα για πώληση και "δεν τρέχει κάστανο"...

Τα μπαλούστρα συντηρήθηκαν, αγοράστηκε η νέα βάση, που έλειπε και παρακάτω η νέα τους χρήση. Το σημαντικό και για τον συλλέκτη και για  το κτίριο (αν ποτέ φτιαχτεί, που μάλλον αδύνατο στην κατάσταση που έχει περιέλθει), είναι ότι είναι καταγεγραμμένο από που προέρχονται τα κομμάτια, κάτι που δε συμβαίνει με διακοσμητικά, που βρίσκουμε σε μάντρες.



Το σημείο εύρεσης (εσωτερικό), για να γίνουν κατανοητά τα περί διάσωσης!


Τα γνήσια τμήματα κυρίως μέρη συντηρημένα, η παλιά βάση συγκολλημένη και η νέα βάση.
Λεπτομέρεια ενός από τα δύο γνήσια βασικά τμήματα.

Παλιά και νέα βάση μαζί.

Η παλιά βάση, που με δυσκολία βρέθηκε σε διασκορπισμένα κομμάτια.

Η νέα βάση.
Νέο σημείο - χρήση.

Νέο σημείο - χρήση.






ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  •   Κείμενο - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά. 
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου