Ενημέρωση: Η κρίση σώζει στο παρά πέντε τον πύργο του Κούρταλη στο Νέο Φάληρο!

Τον γύρο του διαδικτύου (μέχρι bloomberg!) έκανε η είδηση για την πώληση ενός από τα πιό πολυσυζητημένα παλιά κτίρια της Αττικής. Το σημαντικότατης αρχιτεκτονικής κτίριο, για το οποίο μόνο αυτό το Blog είχε σταθεί στην διάσωσή του και όχι στα φαντάσματα, φαίνεται να γλιτώνει την καταστροφή από τη χρόνια εγκατάλειψη στο παρά πέντε.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): News article for a unique house in Pireus, Neo Faliro, abandoned since around 1980, that finally seems to be saved by the crisis as the Greek state decided to sell it. Recent older article with internal pictures  that presented the bad situation of the building here .


Επωλήθη μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης μέσω ΤΑΙΠΕΔ!

Φαίνεται απίστευτο! Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το κτίριο της οδού Σμολένσκυ 4 άλλαξε ιδιοκτήτη. Μόνο εδώ αγνοήσαμε την ενασχόληση με τα φαντάσματα και τονίσαμε με ένταση πως ήταν θέμα μηνών να υποστεί οριστικές σοβαρές καταστροφές! (δείτε το αφιέρωμα εδώ). Δυστυχώς το ncaig επιβεβαιώθηκε καθώς στην παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να έχει καταρρεύσει τμήμα της μόνης σωζόμενης οροφογραφίας, που μόλις στα τέλη του 2012, μήνες πριν, φωτογραφήσαμε ακέραια.


Και ποια ήταν τα προηγούμενα χέρια? Μα φυσικά όπως σωστά είχαμε υποθέσει το Ελληνικό δημόσιο, που άφηνε χωρίς κανένα έστω πρόχειρο μέτρο τον πύργο να καταρρέει, να φθείρεται από διάφορους, να απειλεί ζωές περίεργων και να αποτελεί εστία μόλυνσης για τους περιοίκους (οι οποίοι φυσικά δεν έκαναν καμιά κίνηση καθαρισμού κλπ έστω και αυτόβουλα, γιατί ο Έλληνας "λάμπει" μέχρι την πόρτα του).

Ο πύργος όπως τελικά μας αποκάλυψε η πώληση αποτελούσε "σχολάζουσα κληρονομιά", που σημαίνει ότι μετά το θάνατο των άτεκνων υιού Κούρταλη και της αδερφής του, δεν δόθηκε με διαθήκη ή δεν διεκδικήθηκε - έγινε αποδεκτό από κάποιον συγγενή, παραμένοντας έτσι στα αζήτητα μέχρι που τελικά το 2002 πέρασε (δυστυχώς) στην κυριότητα του ένδοξου Ελληνικού δημοσίου και των "διάσημων" λειτουργών του... Αναφέρουμε εδώ οτι στις νομικές πληροφορίες του ακινήτου, καταγράφονται σειρά υποθηκεύσεων και κατασχέσεων εις βάρος του Κυριάκου Κούρταλη μετά το 1950, από τράπεζα, δημόσιο και ιδιώτη. Τελικά ήταν  "σχολάζουσα κληρονομιά" αδιεκδίκητος από συγγενείς λόγω χρεών ή είχε περάσει στο δημόσιο και πριν το θάνατο του τελευταίου ενοίκου και αυτός συνέχιζε να διαμένει μη έχοντας άλλη επιλογή; Μήπως οι γνωστές φήμες για τον Κυριάκο να φωνάζει ως φάντασμα "Φύγετε από τον πύργο μου είναι δικός μου", γεννήθηκαν με βάση κάποιο σχετικό γεγονος ενώ ήταν εν ζωή;

Και ήλθον η κρίσις, που έχει διαλύσει εμάς, αλλά ο πύργος δε θα διαλυθεί, καθώς μπήκε στη σελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (e-publicrealstate.gr) και μοσχοπουλήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 προκαλώντας μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον στους ιδιώτες, που μπορούν να εκτιμούν την τεράστια αξία τέτοιων σπανιότατων πλέον ακινήτων, ειδικά αν δίνονται φθηνά... 

Επιφάνεια 372 τ.μ. Τιμή έναρξης: 310.000 ευρώ. 20 χτυπήματα. Τιμή πώλησης: 434.300 ευρώ (+40%). Ας σκεφτούμε ότι 350.000 είχε πριν λίγα χρόνια ένα διαμερισματάκι δήθεν κυριλέ, όπου να' ταν... Κατά τη γνώμη του γράφοντος τσάμπα... και το γράφω αυτό γνωρίζοντας οτι θα απαιτηθεί και ένα μεγάλο ποσό συντήρησης και την κατάσταση της αγοράς (που ανέφερε και ο φορέας). Διότι απλά τέτοια κτίρια δεν βρίσκεις να πωλούνται και ούτε μπορείς να φτιάξεις εξ' αρχής. Η ουσία ωστόσο παραμένει ότι το κτίριο σώζεται και αυτό μετράει εδώ και όχι αν το δημόσιο (δηλ. η Άντζυ) θα κέρδιζε εκατό ή διακόσιες χιλιάδες παραπάνω.

Ας ευχηθούμε λοιπόν καλορίζικο στον άγνωστο νέο ιδιοκτήτη που μάλλον είναι Έλληνας ιδιώτης και προφανώς έχει αίσθηση της αξίας του κτιρίου! Ας προσπαθήσει να κάνει μια σωστή αναπαλαίωση σώζοντας τις μοναδικές γνήσιες οροφογραφίες, την αυθεντική κατασκευή του πυργίσκου, τα τεράστια βυζαντινά κεραμίδια κ.ο.κ.

Κλείνω προσπαθώντας να σκεφτώ τον πύργο ξανά "εν ζωή" όπως κανείς μας δεν τον πρόλαβε, ως στολίδι, τότε που όπως έγραψε ένας φίλος είχε στον νότιο κήπο του την περίτεχνη νεοκλασική κατασκευή ορχήστρας και οι ιδιοκτήτες μάζευαν στο χαμένο μπαούλο τις φωτογραφίες τους που χάθηκαν για πάντα... στο Φάληρο της οριστικά χαμένης τελευταίας ΄"όμορφης εποχής" των Ελλήνων.

Και κάτι που θα σκεφτείτε όλοι όσοι σας αρέσουν αυτά τα κτίρια:
"Γιατί να μην έχω εγώ 450 χιλιαρικάκια" ? χαχαχα!


Αξίζει να δείτε

- Το άρθρο - αφιέρωμα του ncaig για τον πύργο Κούρταλη εδώ, με ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ, σημαντικές φωτογραφίες και πλήρη ανάλυση του κτιρίου, λίγους μήνες πριν την πώληση.

- Σχετικό άρθρο στο bloomberg εδώ.





 


ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Κείμενο - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 
  • 1η φωτό κάτοψης Kostas Tsironis - Bloomberg.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου