Νέες Κατασκευές: Μικρή καστροειδής οικία σε εξοχική περιοχή της Αττικής


Ένα νέο κτίριο, σαφώς εμπνευσμένο από τα κτίρια της νεοκλασικής περιόδου με μεσαιωνικά καστροειδή χαρακτηριστικά. 
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): A new house with tower elements inspired from buildings of this kind that were built during the Greek neoclassical era. At a seaside area with cottage houses close to Athens.



Το συγκεκριμένο σπίτι άρχισε να κτίζεται περίπου στις αρχές του 2000. Είναι εμφανές ότι ο ιδιοκτήτης επέλεξε πολύ συγκεκριμένα αυτή η οικία να μοιάζει στα καστροειδή κτίρια της νεοκλασικής εποχής. Από τη διακόσμηση φαίνεται ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να πλησιάζει πολύ την αυθεντική αίσθηση ενός τέτοιου κτίσματος και να μην καταλήξει κιτς.


Τα κύρια εμπόδια στο να αποφύγεις σήμερα το κιτς ακόμα και αν είσαι γνώστης

Σε ότι αφορά ακριβώς αυτή την "πειστικότητα" στο μάτι και το κιτς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα δεν εξαρτάται μόνο από τον ιδιοκτήτη αλλά και από τους εργάτες που φτιάχνουν ένα τέτοιο σπίτι ή ακόμα και τα σημερινά υλικά που δεν έχουν χαρακτηριστικά όπως η στιβαρότητα, η λεπτομέρεια κ.λ.π. των παλιών.

Για παράδειγμα αν φτιάχνεις ένα τέτοιο σπίτι μόνος σου μπορεί οι ίδιοι οι εργάτες να σου δημιουργήσουν πρόβλημα στην τελική εικόνα είτε λόγω άγνοιάς τους στην παλιά αρχιτεκτονική, είτε λόγω έλλειψης σε μεράκι. Σε ότι αφορά τα υλικά ένα παράδειγμα είναι ότι ο ιδιοκτήτης εδώ ορθά φαίνεται να έχει ψάξει να βρει κάγκελο "ψάθα με ρόμβους". Στην αγορά δεν υπάρχει ούτε μια σοβαρή απομίμηση του αντίστοιχου παλαιού και αναγκαστικά έχει βάλει το μοναδικό τέτοιο νέο που κυκλοφορεί με μεγάλους ρόμβους, που απέχει αισθητικά έτη φωτός από το παλιό.

Τέλος να αναφέρουμε ότι και η ίδια η σύγχρονη δόμηση με οπλισμένο σκυρόδεμα, και τοίχους με τούβλα και σενάζια, δημιουργεί περιορισμούς. Π.χ. σε ένα νέο σπίτι τέτοιας δόμησης δύσκολα μπορείς να φτιάξεις ένα γοτθικό παράθυρο (Και σίγουρα αν σας το φτιάξουν θα σας "γδύσουν" χτίστης και αλουμινάς...).


Το αποτέλεσμα κρίνεται αρκετά καλό εδώ!

Για κάποιον καλό γνώστη της παλιάς αρχιτεκτονικής και διακόσμησης σίγουρα το κτίριο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο κοντά σε ένα γνήσιο, παρόλα αυτά για τα προαναφερθέντα δεδομένα της εποχής είναι σίγουρα μια πολύ καλή προσπάθεια. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι από τα ελάχιστα νέα σπίτια με καστροειδή στοιχεία και από τα πιο καλοφτιαγμένα. Ιδιαίτερα σωστή είναι η επιλογή του σχεδίου του κίονα ανάμεσα στις καμάρες, η κατασκευή των απολήξεων με τουβλάκι, ο εξώστης, που είναι σημεία κλειδιά σε ένα κτίσμα τέτοιου ρυθμού.

Με ελάχιστες σταδιακές βελτιώσεις στο μέλλον το κτίριο αυτό θα μπορούσε να πλησιάσει πολύ την αυθεντική γραμμή των γνήσιων καστροειδών σπιτιών και να γίνει ένα πραγματικό κόσμημα.














ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Σκοπίμως δεν δηλώνεται η ακριβής περιοχή του συγκεκριμένου κτιρίου.
  • Ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά. 
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου