Αθήνα, Εθνικός Κήπος: To βασιλικό περίπτερο - βοτανικό μουσείο

Ένα από τα πιο όμορφα και ιδιόμορφα νεοκλασικά κτίρια, μέσα στον πανέμορφο νεοκλασικό Εθνικό Κήπο.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Royal kiosk (est. ~1850), votanical museum since 1985, closed today. A rare style neoclassical building inside the national garden of Athens (former royal garden, created by the first Queen of greece, Amalia). Architect propably Stamatios Kleanthis.



Ιστορικά στοιχεία - Χρονολόγηση

- Ο Εθνικός Kήπος άρχισε να φτιάχνεται το 1839 από την βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδος, λήξη βασιλείας το 1862.
- Το κτίριο θεωρείται δημιούργημα του Σταματίου Κλεάνθη, ο οποίος πέθανε το 1862.
- Ο κήπος επεκτείνεται το 1845 - 1854 από τον Γάλλο κηποτέχνη François Louis Bareaud, ο οποίος ανέλαβε και τη διεύθυνση του κήπου.
- Αναφέρεται  ως περίπτερο της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος - έναρξη βασιλείας το 1867.
- Από αυτά τα στοιχεία το πιθανότερο είναι το κτίριο να θεμελιώθηκε γύρω στο 1850 επί βασιλείας Αμαλίας (και η δεύτερη χρήση να ήταν περίπτερο της βασ. Όλγας),

Το 1985 μετά τη δημιουργία της θρυλικής παιδικής βιβλιοθήκης (1984, σε απλής αρχιτεκτονικής κτίσμα του ~1840), το κτίριο αξιοποιήθηκε ώς ένα μικρό, αλλά πανέμορφο, βοτανικό μουσείο. Το κτίριο ποτέ δεν υπέστη εκ βάθρων συντήρηση στα σημερινά πρότυπα, οπότε πιθανώς να παρουσίασε συνεχή προβλήματα και ίσως να έκλεισε για μια ανακαίνιση, που ακόμα εκρεμμεί. Τα τελευταία χρόνια το κτίριο παραμένει κλειστό και προφανώς το μουσείο έχει παραμεληθεί. Ωστόσο το κτίριο φυλάσσεται και συντηρείται περιοδικά, από τους ανθρώπους του κήπου.

Ως παιδί το είχα επισκεφθεί και θυμάμαι έμπαινες σε ένα πανέμορφο μικρό παραμυθένιο κτίριο, που τα παράθυρα ήταν όλα κλειστά και φωτιζόταν σχεδόν μόνο από των φωτισμό των προθηκών.


Ο Αρχιτέκτων Σταμάτιος Κλεάνθης και οι βασίλισσες Αμαλία και 'Ολγα της Ελλάδος.


Αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία

Σαν γενικό σχόλιο πρέπει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο κτίσμα έχει ένα γενικό αυστηρό, αρχαιοπρεπή ρυθμό, ο οποίος όμως έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση που δίνει το μικρό του μέγεθος και ο χώρος όπου βρίσκεται. Έχει μερικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, ιδιαίτερα σπάνια σε σωζόμενα κτίρια της εποχής.

- Διώροφο, με τον όροφο να είναι πολύ χαμηλοτάβανος και για σήμερα και ειδικά για εκείνη την εποχή.
- Μικρή περιμετρική αυλή.
- Δύο είσοδοι στην πρόσοψη και στην πίσω πλευρά του κτιρίου. Μαρμάρινο στέγαστρο με αέτωμα και δωρικούς κίονες στην κύρια είσοδο.
- Σε ότι αφορά το εσωτερικό, μια στενή επιτοίχια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον όροφο, ο οποίος είναι ένας ενιαίος χώρος (με επιφύλαξη). Ξύλινο πάτωμα.
- 16 μικρά παραθυράκια στον όροφο,  μεγάλα παράθυρα με κορνίζες από λευκό μάρμαρο στο ισόγειο.
- Ιδιαίτερα σπάνιο στοιχείο είναι τα πήλινα τετράγωνα πλακίδια που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων εξωτερικά. Πρέπει να είναι από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο σωζόμενο κτίσμα με τέτοια επένδυση στην Ελλάδα (Αυτές οι επενδύσεις ήταν αρκετά διαδεδομένες σε Γαλλία και Ιταλία).
- Βυζαντινή κεραμοσκεπή ήπιας κλίσης, η οποία κατά λάθος επιλογή για τόσο σημαντικά κτίρια, αντικαταστάθηκε πρόσφατα με ασφαλή πλην άσχετα σύγχρονα ρωμαϊκά κεραμίδια.



Πρόσοψη.

Η πίσω πλευρά.

Οι πλαινές όψεις αριστερά και δεξιά της πρόσοψης.

Η πίσω πλευρά και η πόρτα της, Η κύρια είσοδος.

Παράθυρα στην πλαινή όψη και οι γνωστές επιγραφές από κάποιους απολίτσιτους κάφρους.

Λεπτομέρεια διακόσμου στο ανώτερο σημείο πλαινής όψης, διακρίνεται η νέα άσχετη κεραμοσκεπή.

Κοντινή λήψη κορνίζας παραθύρου και κεραμικών πλακιδίων.

Ο μοναδικός συνδυασμός μαρμάρου, πωρόλιθου, κεραμικών πλακιδίων.

Λεπτομέρεια από το πρόστυλο με αέτωμα στην κύρια είσοδο.

Λεπτομέρεια από το πρόστυλο με αέτωμα στην κύρια είσοδο.

Λεπτομέρεια από το πρόστυλο με αέτωμα στην κύρια είσοδο.








ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

1 σχόλιο :