Κουκάκι, ένα σπανιότατου ρυθμού κτίριο, ερειπωμένο χρόνια, κάρβουνο πρόσφατα...


Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της περιοχής, εξαιτίας του σπανιότατου ασαφούς ρυθμού του. Ένα κτίσμα που σίγουρα έχει τραβήξει το βλέμμα πολλών περαστικών φίλων της παλιάς αρχιτεκτονικής και όχι μόνο με την σπανιότητά του.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Bulding of unusual mixed rythm at Koukaki, Athens. Built propably between 2015 -2025. On fire propably by homeless immigrants or drug addicts at 2010 - 2011.  



Τοποθεσία

Αθήνα, Κουκάκι, στη γωνία των οδών Φαλήρου & Τούσα Μπότσαρη. Τμήμα του είναι ορατό από τη λεωφ. Συγγρού, της οποίας η Φαλήρου είναι πρώτη παράλληλη.



Χρονολόγηση

Βάσει του ρυθμού του το κτίριο πρέπει να έχει χτιστεί μεταξύ 1915 - 1925. Πρόκειται δηλ. για κτίριο της υστεροκλασσικής, εκλεκτιστικής περιόδου. Στο κτίριο διακρίνονται σημεία που εκτός από πέτρα και τουβλάκια, υπάρχει "πρωτόγονο" οπλισμένο σκυρόδεμα!



Αρχιτεκτονική δομή, διαρρύθμιση

Διώροφο με δύο ξεχωριστά διαμερίσματα (υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι). Πιθανότατα, σπάνιο για διώροφο, δεν έχει υπόγειο, ή τουλάχιστο μεγάλο υπόγειο με παράθυρα κ.λ.π.



Εξωτερική  διακόσμηση

- Γενική εικόνα αυστηρή αλλά επιλεγμένα στοιχεία που την "σπάνε".
- Τριπλά διαδοχικά παράθυρα - καμάρες, στη γωνία της νότιας πλευράς, διαχωρισμένα με κολώνες - κιονόκρανα ασαφούς ρυθμούς (βυζαντινού ίσως). Υπήρχαν  πανέμορφα κουφώματα στα παράθυρα με τις καμάρες.
- Καμπύλη προεξοχή της πρόσοψης περιμετρικά πριν τις άκρες της κεραμοσκεπής, την οποία δημιουργούν φαρδιές, καμπυλωτές κορνίζες, λιτού όμως σχεδίου.
- Βυζαντινά κεραμίδια χωρίς ακροκέραμα σε όλη τη στέγη.
- Προεξοχή στον όροφο πάνω από τις εισόδους που θυμίζει βορειο-ελλαδίτικα παραδοσιακά σπίτια



Ο σπάνιος και περίεργος ρυθμός

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω και τις φωτογραφίες, πρόκειται για ένα κτίριο σπανιότατου συνδυαστικού ρυθμού και αρχιτεκτονικής αξίας. Δεν είναι σαφές τι εικόνα ήθελε να δώσει αυτός που το σχεδίασε και ποιόν ακριβώς ρυθμό ακολούθησε. Ίσως η έμπνευση να ήταν ο Βυζαντινός ή ο Βενετσιάνικος ρυθμός. Πριν καεί πραγματικά μαγνήτιζε λόγω της μοναδικότητάς του. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μόνο κτίριο στην Αθήνα που μοιάζει να δίνει παρεμφερή αίσθηση στο μάτι, αλλά με τεράστιες διαφορές, είναι το κόκκινο σπίτι στην Λεωφ. Θησέως στην Καλλιθέα.



Εσωτερική διακόσμηση

Το μόνο στοιχείο που έχουμε, είναι η ύπαρξη εσωτερικών θυρών σε σχήμα πλατιάς καμάρας. Αυτές σπάνια υπήρχαν σε νεοκλασικά, άρχισαν να κατασκευάζονται ευρέως μετά το 1920 - 1925. Γύψινες διακοσμήσεις πιθανώς να σώζονται στο τμήμα που δεν έχει καταστραφεί από τη φωτιά.



Το κάψιμο και η σημερινή κατάσταση.

Με θλίψη περνώντας μια φορά το 2010 - 2011 διαπίστωσα την ξεφτίλα του καψίματος (19 Αυγούστου 2009), του επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Τα πατώματα και η στέγη του μεγαλύτερου τμήματος έχουν καεί και καταρρεύσει. Τα πανέμορφα κουφώματα στις καμάρες είναι πλέον κάρβουνο.

Οι φθορές στον εξωτερικό διάκοσμο επίσης τεράστιες. Φυσικά από τότε παραμένει έτσι γεμάτο σκουπίδια αποκαΐδια και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από καμιά υπηρεσία κρατικών ανευθύνων και δήμου.



Επίλογος

Τυπικά επαναλαμβάνω ότι τα κτίρια καίγονται συνήθως από αλλοδαπούς και Έλληνες ναρκομανείς και άστεγους, που δεν έχουν συναίσθηση και λόγω της αχρηστίας του κράτους να προστατεύσει ψυχές και κτίρια. Απορώ για την τελική τύχη αυτού του κτιρίου και αυτής της χώρας....


Ανατολική όψη.

Προεξοχή ορόφου.

Νότια όψη.

Παράθυρα - καμάρες Ισοογείου.

Παράθυρα - καμάρες Ορόφου.

Λεπτομέρεια μοναδικού σωζόμενου κίονα στις καμάρες.

Κορνίζα, κεραμίδια.

Κορνίζα, κεραμίδια. ϊχνη πρωτόγονου κομματιού οπλισμένου σκυροδέματος.





ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύθηκε εδώ για πρώτη φορά.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

2 σχόλια :

  1. Έχω φωτογραφικό υλικό μετά τον καθαρισμό του κτιρίου εσωτερικά, αν σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε το άρθρο με αυτές,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δειτε παρακαλώ να τις στείλετε στο mail ncaigr@gmail.com, αναφέροντας εκεί αν θέλετε να φαίνεται το όνομα σας ή τα αρχικά σας σας σε σήμανση και ποια είναι αυτά. Τέτοιο υλικό είναι δυσεύρετο και πολύτιμο.

      Διαγραφή