Χαράλαμπος Γκούμας: Ο κορυφαίος σύγχρονος δημιουργός νεοκλασικών αγαλμάτων.




Πληροφορίες και φωτογραφίες από το εργαστήριο του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα δεξιοτέχνη του πηλού.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Artcle that presents Charalampos Goumas, the best artist of the kind, that still creates ceramic status in Athens. These status were placed at neoclassical buildings in Greece.


Βιογραφικό

Ο Χαράλαμπος Γκούμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Από μικρός έμαθε και εξασκεί την τέχνη της νεοκλασικής κεραμικής γλυπτικής στο εργαστήριο του πατέρα του Κωνσταντίνου κοντά στον Κηφισό και την Ιερά Οδό, που έφτιαχνε και είδη υγιεινής της εποχής. Ο παππούς του ήταν αγγειοπλάστης από τη Σίφνο, νησί με παράδοση στην γενικότερη ελληνική κεραμική. Πολλά μέλη της οικογένειας Γκούμα ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη τέχνη, όμως απέμεινε ο τελευταίος πιστός.


Εξειδίκευση στα αγάλματα

Αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι ότι εξειδικεύεται στην παραγωγή κυρίως μεγάλων νεοκλασικών αγαλμάτων, κάτι που τον ξεχωρίζει από τα ελάχιστα, άλλα εξίσου αξιόλογα εργαστήρια νεοκλασικής κεραμικής που επιμένουν να υπάρχουν στις μέρες μας (αρκετά δραστήρια και μάλιστα στα χέρια νέων δημιουργών). Διαθέτει πάρα πολλά αυθεντικά καλούπια, έχει δημιουργήσει νέα δικά του σχέδια ή αντίγραφα χωρίς πρωτότυπα, χρησιμοποιεί αυθεντικές μεθοδολογίες και την πολύτιμη πλέον πείρα του.




Κόστος και τέχνη

Οι τιμές του είναι αρκετά λογικές και θα πρέπει να πούμε ότι το κόστος παραγωγής ενός αγάλματος είναι υψηλό (υλικό, ψήσιμο, ώρες απασχόλησης) και ότι τα πήλινα αγάλματα δεν είναι απλά το αποτέλεσμα ενός καλουπιού. Χρειάζεται χέρι ειδικού για να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Για αυτό άλλωστε τα νεοκλασικά πήλινα αγάλματα δεν είναι κιτς κακέκτυπα όπως τα περισσότερα τσιμεντένια (που δεν είναι καν αντίγραφα αυθεντικών ελληνικών νεοκλασικών).


Δυσκολίες της πορείας του και της δουλειάς

Προηγήθηκαν δεκαετίες δουλειάς και αφοσίωσης υπό δύσκολες συνθήκες και μέχρι πρόσφατα αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες όπως αυτή που προκάλεσαν τα έργα του μετρό στην περιοχή του εργαστηρίου. Στο τέλος όμως οι αξίες επιβιώνουν.


Αναγνώριση και παρόν

Ο Χαράλαμπος Γκούμας είναι πλέον αναγνωρισμένος στον χώρο από όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ως φίλοι της νεοκλασικής κεραμικής. Ένα από τα πράγματα  που θυμάμαι ότι μου είχε πει τη δεκαετία του 90 (που αν δεν κάνω λάθος το εργαστήριο ήταν επί της Ιεράς Οδού) είναι ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε πάρει από εκεί 2 μεγάλα Κορινθιακά  κιονόκρανα για χρήση ως τραπέζια στον Θεολόγο. Σήμερα ο Γκούμας συνεχίζει να παράγει, προσπαθεί να μεταδώσει σε νέους την τέχνη και συνεχίζει να ονειρεύεται να συνεχίσει την τέχνη του στην Ακράτα.


Επίλογος

Ας ελπίσουμε ότι νέοι κεραμοποιοί θα μυηθούν στην τέχνη και τις τεχνικές του και θα την αγαπήσουν όπως αυτός, όχι μόνο ως μέσο κέρδους.


Video

Ο Χ. Γκούμας μιλάει σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.


   



















ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Κείμενο - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου