Αντικείμενα: Έχω την ωραιότερη παλιά ζυγαριά ή νομίζω;


Άρθρο για τις παλιές ζυγαριές γενικά και παρουσίαση μιας πολύ ξεχωριστής και σπάνιας.

Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Pictures of a rare design, iron, old Greek scale.



Οι παλιές ζυγαριές με τα μπρούντζινα τάσια, τα κοκοράκια και τα βάρη με τα οποία εξισορροπούσαν το προϊόν προς πώληση, είναι γνωστά αγαπημένα συλλεκτικά αντικείμενα από την εποχή που άνθιζε ο νεοκλασικισμός στην Ελλάδα. Ήταν απαραίτητο εργαλείο δουλειάς κυρίως σε καταστήματα, όπου μέχρι πρόσφατες δεκαετίες κυριαρχούσαν τα χύμα προϊόντα. Πολλοί, ακόμα και νέοι σήμερα, μπορεί να τις πρόλαβαν σε χρήση σε κάποιο χωριό.  Χυτεύονταν σε καλούπια με βασικό τους υλικό το μαντέμι, που τότε το χρησιμοποιούσαν ούτως ή άλλως ευρέως με σκοπό την δημιουργία των γνωστών νεοκλασικών κιγκλιδωμάτων σε οικίες, που σήμερα ζηλεύουμε και βλέπουμε σε υποτυπώδη κακέκτυπα αλουμινίου.

Το βασικό σχήμα των ζυγαριών ήταν ορθογώνιο και σίγουρα υπάρχουν σε παλαιοπωλεία και συλλογές δεκάδες παραλλαγές αυτής της μορφής. Αυτές τις ορθογώνιες παλιές ζυγαριές είναι που έχουμε δει και ξέρουμε όλοι.

Τη συγκεκριμένη ζυγαριά την απέκτησα και την συντήρησα πριν περίπου 15 χρόνια.
Βρέθηκε μέσα σε σκουπίδια και σε μπάζα ενός παλιού μαγαζιού που οι μπουλντόζες ήδη σάρωναν συνοπτικά και ενώ κάναμε μια νεανική βόλτα στη γειτονιά. Ήταν θαμμένη και  προεξείχε μόλις το κεφάλι ενός από τους ακραίους δράκους. Τα μεσαία τμήματα και κάποια μικρά ήταν επίσης θαμμένα και σκορπισμένα σε άσχετα σημεία. Αφού μάλωσα με έναν φίλο μου ποιος θα την πάρει την πήρα εγώ φυσικά :) Για την επιλογή χρώματος της συντήρησης αν το σκεφτείτε λίγο θα συμφωνήσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο πιο ταιριαστό.

Το περίεργο όπως πιστεύω είναι το σχήμα και το σχέδιο. Από τότε έχω δει μόνο μια ζυγαριά που έτεινε προς αυτό το στυλ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι πλησίαζε την λεπτομερειακή υπερβολή της συγκεκριμένης! Δράκοι στα άκρα, λιοντάρια με στέμματα, μεγάλο στέμμα μεταξύ τους, σχήμα θυρεού με αρχικά που μάλιστα πιθανώς να είναι και ελληνικά "Ηλ", στο κέντρο.

Πραγματικά απορώ αν κυκλοφορούν παρόμοια κομμάτια σε συλλογές άλλων και θα ήθελα να επικοινωνήσετε αν έχετε κάποιο παρόμοιο κομμάτι. Μέχρι τότε θα μπορώ και εγώ, βλέποντας τα κοκοράκια της, να κοκορεύομαι, ότι έχω την ωραιότερη και "νεοκλασσικότερη" παλιά ζυγαριά στην Ελλάδα....!














ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Κείμενο - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) θα θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου