Τα δημοφιλή δίδυμα «καστράκια» του Μικρολίμανου

Δύο σπάνια και πανέμορφα  δίδυμα κτίρια με νεομεσαιωνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν στο διαχρονικά γραφικό Μικρολίμανο, γλίτωσαν από τις κατεδαφίσεις και συνεχίζουν να προκαλούν τον θαυμασμό σε όσους περνούν από το σημείο. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Twin castle style neoclassical neomedieval buildings at Mirolimano a traditional small harbour very close to the port of Piraeus. Historical old pictures included.


Τοποθεσία, Χρονολογία

Πειραιάς, στο νότιο άκρο του Μικρολίμανου, οδός Παυσιλύπου, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.
Πρόκειται για κατασκευές παλαιότερες του 1885.


Αρχιτεκτονικά & διακοσμητικά στοιχεία

  • Ρυθμός: Νεομεσαιωνικός, χωρίς εμφανή λιθοδομή και με συνύπαρξη ελληνικών νεοκλασικών διακοσμήσεων - στοιχείων.  
  • Καστροειδείς απολήξεις (επάλξεις) με κορνίζες ταιριαστού  ύφους, περιμετρικά στα ανώτερα σημεία.
  • Διαμερίσματα & είσοδοι: Από ότι διακρίνεται εξωτερικά στο δεξί κτίριο, υπάρχει μια θύρα εισόδου  προς το ισόγειο στην πρόσοψη και μια δεύτερη στο πλάι,  η οποία πιθανότερα με σκάλα στο μπροστινό εσωτερικό  του πυργίσκου οδηγεί στον Α' όροφο. Επομένως, αν κρίνουμε και από τις δύο αυλόπορτες ανά κτίριο, ισόγεια και όροφοι ήταν ξεχωριστά διαμερίσματα (ή και επικοινωνούσαν με εσωτερική πόρτα στην αρχή της σκάλας στο ισόγειο). 
  • Στέγες & δώματα: Τα κτίρια έχουν κεραμοσκεπή στα δώματα από τα οποία μια πόρτα οδηγεί σε μεγάλη επίπεδη ταράτσα - βεράντα. Τα μακρόστενα δώματα, που στην πρόσοψη δίνουν την αίσθηση πολυγωνικού πυργίσκου, μάλλον περιέχουν άνω τους ενός δωμάτια.
  • Παράθυράκια καμάρες με κουφώμτα σε σχέδιο με ρόμβους στο μπροστινό μέρος των πυργίσκων - δωμάτων. Αρχικά πιθανώς να έφεραν πολύχρωμα τζαμάκια
  • Μπαλούστρα: Διαφορετικό σχέδιο μπαλούστρα στην βεράντα του ορόφου και άλλο ακριβώς από πάνω στη στέγη (περίεργο & ασυνήθιστο). Στο αριστερό κτίριο τα μπαλούστρα της βεράντας τη δεκαετία του 1950 είχαν αντικατασταθεί ή καλυφθεί με χτιστό τοιχίο. Σήμερα υπάρχουν μπαλούστρα λες και δεν υπήρξε ποτέ τοιχίο.
  • Διακοσμητικές λαμαρίνες σε στέγαστρα στην πρόσοψη, στο δεξί κτίριο.
  • Νεοκλασσικές γλάστρες - κρατήρες στις κολώνες των αυλόπορτων (σήμερα απομεινάρια στο δεξί κτίριο). 
  • Προσθήκες στο δεξί κτίριο: Στην δεξιά πλευρά του κτιρίου υπάρχει νεότερη προσθήκη του διαστήματος 1930 - 1950 (πιθανότερα προπολεμικά), σε ρυθμό αυτής της περιόδου, αλλά και με στοιχεία που το "δένουν" με το αρχικό.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Αν γνωρίζετε οποιαδήποτε πληροφορία για την ιστορία, το εσωτερικό ή ότι άλλο για αυτά τα κτίρια παρακαλούμε στείλτε e-mail στο ncaigr@gmail.com ή γράψτε απευθείας σχόλιο στο τέλος της σελίδας.


Κατάσταση & η αποκατάσταση του 2015 - 2016

Και τα δύο κτίρια φαίνεται ότι από το 1940 - 1950 πέρασαν μεγάλες περιόδους ελλιπούς συντήρησης ή και μη χρήσης . Ωστόσο ποτέ δεν αφέθηκαν προσβάσιμα κ.λ.π. σε σημείο, που να υποστούν σοβαρές φθορές.

Το αριστερό κατοικείται κανονικά και έχει συντηρηθεί με γνήσιο το εσωτερικό, τις τελευταίες δεκαετίες.

Το  δεξί πωλήθηκε σε τιμή αντίστοιχη της σπανιότητάς του και του σημείου του, λίγο πριν το 2010. Από τότε είχε τοποθετηθεί πινακίδα για το έργο αποκατάστασής του, που αρχικά και λόγω κρίσης, έμοιαζε ότι θα μείνει στα σχέδια. Το έργο ωστόσο, ξεκίνησε το 2015. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε στο εσωτερικό, καθώς ένα τέτοιο κτίριο μάλλον θα έφερε σημαντικά δάπεδα, οροφογραφίες, διαρρύθμιση κ.α. Πιθανότατα διατηρήθηκε το γνήσιο εσωτερικό. Πάντως εξωτερικά, διακρίνονται επιλογές που δείχνουν  προσοχή στην λεπτομέρεια, σεβασμό για ένα τόσο σημαντικό κτίριο και που παραπέμπουν μάλλον σε μια συνολικά καλή και σύγχρονη αποκατάσταση, χωρίς καμιά ένδειξη για την παραμικρή καταστροφική παρέμβαση. Το έργο ανέλαβε ο αρχιτέκτων Νικόλας Ντόριζας, που έχει ασχοληθεί κατ' επανάληψη με παλιά κτίρια του Πειραιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Παρέμειναν και συντηρήθηκαν τα γνήσια μπαλούστρα.
  • Διατηρήθηκαν οι περιμετρικές κορνίζες, όπως βρέθηκαν (αν και αρκετές ήταν ήδη αλλοιωμένες από το 1930 - 1950, αλλά αυτό φυσικά δεν προέχει, απλά καταγράφεται για το μέλλον).
  • Προστέθηκε ένα νέο γυάλινο - μεταλλικό δώμα (μάλλον ανελυστήρας) στο νεότερο τμήμα, με τρόπο, που όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά προσέθεσε το στίγμα του σήμερα στο κτίριο με το βέλτιστο μέτρο και τρόπο.
  • Διατηρήθηκαν, παρά τις φθορές, τα διακοσμητικά στέγαστρα - λαμαρίνες, που είχαμε τονίσει εδώ. Τέτοια στοιχεία σώζονται ελάχιστα σήμερα και συνήθως καταστρέφονται αβασάνιστα στις αποκαταστάσεις.
  • Συγκεντρώθηκαν επιμελώς και δεν πετάχθηκαν πέτρινες πλάκες από την αυλή, προφανώς για επανατοποθέτηση στο νέο κήπο.
  • Φαίνεται ιδιαίτερη ενασχόληση με τα εξωτερικά κουφώματα, στα οποία μάλλον συντηρήθηκαν τα γνήσια (ή αν αντικαταστάθηκαν αυτό έγινε όπου ήταν απαραίτητο και πάντως χωρίς αλλοιώσεις).

Τα νεομεσαιωνικά σπίτια στον Πειραιά

Το στυλ των απολήξεων των προσόψεων σε απομιμήσεις κάστρου φαίνεται ότι άρεσε πολύ στον ευρύτερο Πειραιά και ότι ζητούνταν ως ωραίο από πολλούς ιδιοκτήτες, παρ' όλη την υπερβολή που ενέχει στα σημερινά μάτια. Ο Πειραιάς έχει τα πιο πολλά κτίρια αυτού του στυλ στην Ελλάδα.  Δυστυχώς τα περισσότερα καταρρέουν χωρίς κάποιος αρμόδιος,  να λαμβάνει έστω προσωρινά μέτρα προστασίας χαμηλού κόστους (π.χ. λαμαρίνες προστασίας στις οροφές).


Πειραιάς: Τα ωραιότερα κτίρια πανελληνίως στη χειρότερη κατάσταση πανελληνίως!

Παρά αυτό το ευχάριστο και ενώ κάτι κινείται τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση, πρέπει να επαναλάβουμε: Ο Πειραιάς έχει από τα ωραιότερα και σημαντικότερα νεοκλασσικά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι άξια απορίας η επί δεκαετίες αδιαφορία των τοπικών αρχόντων, με ρεκόρ αναλογίας σημαντικών κτιρίων στα όρια καταστροφής, σε βαθμό που δε συμβαίνει πλέον πουθενά στην Ελλάδα, ακόμα και με λιγότερο σημαντικά κτίρια. Πρόσφατα στις εκλογές υποψήφιος διαφήμιζε την ανακατασκευή του ρολογιού - παλαιού δημαρχείου ενώ τα κτίρια της Ακτής Δηλαβέρη που θα έπρεπε να είναι υπέρ-προστατευόμενος οικισμός καταρρέουν... Φυτεύονται φοινικοδάση κάτω από τα ερείπια της ντροπής! Βάλτε καμιά ομάδα κτιρίων σε κανένα ΕΣΠΑ, φτιάξτε καμιά ειδική υπηρεσία έστω για φθηνά μέτρα προστασίας! Κυνηγήστε για ειδικές νομοθεσίες! Βοηθήστε απλούς ιδιοκτήτες!  Κυνηγήστε σκόπιμα αδιάφορους ιδιοκτήτες! Ασχοληθείτε και κατανοήστε πόσο οριακό έχει γίνει πλέον το θέμα! Η Καστέλλα, η Πλάκα του Πειραιά έπρεπε να είναι ήδη όπως η Πλάκα στην Αθήνα εδώ και 30 χρόνια! Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αντιληπτό το 2015 και με δεκάδες σημαντικά κτίρια να είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης;


Δείτε ακόμη

Σχετικό άρθρο στο MLP blog εδώ.



Τουρκολίμανο (όχι Πασαλιμάνι. όπως γράφει!). Διακρίνονται τα κτίρια και η βίλα Κουμουνδούρου, που αντικατέστησε ο σημερινός Ναυτικός Όμιλος.

Σπανιότατο ντοκουμέντο του 1897, στο οποίο διακρίνεται το πίσω μέρος από τα σωζόμενα δίδυμα "καστράκια" και στο βάθος η έπαυλις Κουμουνδούρου.

Αρχές - μέσα δεκαετίας 1960 (ερασιτέχνης φωτογράφος Γ. Σαματούρας).

Αρχές - μέσα δεκαετίας 1960 (ερασιτέχνης φωτογράφος Γ. Σαματούρας).

Αρχές - μέσα δεκαετίας 1960 (ερασιτέχνης φωτογράφος Γ. Σαματούρας).
Προσόψεις.

Προσόψεις, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης στο δεξί κτίριο το 2015 - 2016.

Αριστερό κτίριο, λεπτομέρειες.



Δεξί κτίριο - κύρια όψη.

Δεξί κτίριο - κύρια όψη, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης 2015-2016.
Χαρακτηριστικό παράθυρο με καμάρα και ρόμβους.
Πόρτα εξόδου προς την στέγη.

Διαφορετικά κολωνάκια σε βεράντα και οροφή.
Αριστερά: Κάγκελα περίφραξης, κολωνάκια ορόφου, διακοσμητικό προστατευτικό από λαμαρίνα. Δεξιά μια από τις δύο αυλόπορτες.



Δεξί κτίριο - πλαϊνή όψη.


Δεξί κτίριο - πλαϊνή όψη, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης 2015-2016.

Πλαϊνή όψη δεξιού. Η νεότερη προσθήκη.


Πλαϊνή είσοδος με σιδερένιο στέγαστρο και γυαλί.


Πράσινο γυαλί στο γνήσιο στέγαστρο.

Δεξί κτίριο - αποκατάσταση 2015 - 2016: Αξιοσημείωτα η συντήρηση των γνήσιων μπαλούστρων  και το ότι δεν πετάχτηκε ως είθισται το διακοσμητικό στέγαστρο από λαμαρίνα, παρά τις φθορές του.

Δεξί κτίριο - αποκατάσταση 2015 - 2016: Στο αριστερό κτίριο (1) σώζονται οι γνήσιες περιμετρικές κορνίζες. Στο δεξί δεν επαναδημιουργήθηκαν, ωστόσο δεν πειράχθηκε και τίποτα από ότι υπήρχε (από πριν το 1950).





ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου